Προορισμοί

Προορισμοί

Κατά τη διάρκεια της ημερήσιας κρουαζιέρας έχουμε δύο αξιοσημείωτους προορισμούς

Αλυκές

Οι Αλυκές βρίσκονται στην νοτιοανατολική πλευρά της Θάσου σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από το Λιμένα.

Υπάρχουν δύο κόλποι στην Αλυκή με παραλίες από βότσαλο, άμμο και κρυστάλλινα νερά. Οι κόλποι χρησιμοποιούνται και σαν φυσικό λιμάνι από μικρά αλιευτικά. Η δυτική παραλία είναι πολυσύχναστη, οργανωμένη, με ταβέρνες και ουζερί. Η ανατολική παραλία είναι ήσυχη και όχι τόσο οργανωμένη. Δίπλα από τις παραλίες βρίσκεται μία χερσόνησος με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ιδανική για σύντομες πεζοπορίες.

Στην αρχαιότητα λέγεται ότι ήταν το βασίλειο της Αλίκης, είχε αρκετό πληθυσμό και μεγάλο λιμάνι. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο αρχαίος οικισμός, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές και το λατομείο μαρμάρου. Επίσης, εκεί μπορεί ακόμη να διακρίνει κανείς το βυθισμένο λατομείο στην άκρη της χερσονήσου.

Γκιόλα

Η Γκιόλα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση λίμνης, αποτελεί κάτι σαν λιμνοθάλασσα, μια φυσική πισίνα με πράσινα νερά  στο πλάι της θάλασσας. Το νερό είναι πιο ζεστό από της θάλασσας, αφού ανανεώνεται σιγά-σιγά με κάθε κύμα της. Μπορείς να κολυμπήσεις, να κάνεις βουτιές από τα σκαλοπάτια που σχηματίζουν τα βράχια ή να απολαύσεις τον ήλιο πάνω σε αυτά, μιας και εκεί δε θα βρεις αμμουδιά.

Τα καταπράσινα νερά της, τα οποία είναι πιο θερμά από αυτά της θάλασσας, έχουν βάθος περίπου τρία μέτρα. Οι δυο της πλευρές χαμηλώνουν, μέχρι να φτάσουν στο άλλο της άκρο, που αγγίζει σχεδόν την επιφάνεια της θάλασσας.

Το «Δάκρυ της Αφροδίτης»

Η Γκιόλα είναι γνωστή και ως το «Δάκρυ της Αφροδίτης». Ο  θρύλος λέει ότι την πισίνα αυτή τη δημιούργησε ο  Δίας για να κολυμπά η Αφροδίτη. Αλλος θρύλος θέλει η λίμνη να ήταν το μάτι του Δία με το οποίο παρακολουθούσε την ερωμένη του.